söndag 27 juni 2010

Fikonmuffins


Jag har bakat lite fikon- coh vaniljmuffins. Inget speciellt förutom att de innehöll hackade torkade fikon. Det som dock var extra fint var glasyren som var särdeles god! Färskost (typ philadelphia, fast vi bojkottar Kraft), lite rivet citronskal, lite vaniljsocker, florsocker och hackat fikon. Den lite salta osten bryter av så fint mot sötman i fikonen. Dessutom är de som fruktkaka, och blir bara godare efter att ha legat i en burk ett tag. Avnjutes med fördel tillsammans med Stephen Fry.

lördag 26 juni 2010

Midsommar - sill och jordgubbar




Till midsommar gjorde jag tre sorters sill: vanlig inlagd, med våra egna lagerblad, chili och citron. I lagen hade jag förutom den vanliga kryddpepparn och vitpepparn även lite sichuanpeppar, vilket blev väldigt bra. Min personliga favorit blev chilisillen, men mamma tyckte bäst om citronsillen. Jag använde samma lag till alla, men i chilisillen hade jag med några skivor röd chili och i citronsillen ett par strimlor citronskal.


Jag tycker det blir jättegott med lite rivet citronskal och vaniljsocker i grädden till jordgubbarna. Jag och min bror var ytterst civiliserade och åt med kniv och gaffel.

torsdag 24 juni 2010






Lite fler blommor ;) Vid vår lilla damm har vi en jättedaggkåpa som blommar med härliga lindgröna flor som blir underbara i buketter! En liten blå iris har också slagit ut där.

Blommor (och några blad)





Nu är det midsommar, och trädgården står i full blom. De korallfärgade jättevallmoerna är helt fantastiska mot de rödaktiga nävorna! Det verkar dock inte som det blir några jordgubbar mogna till imorgon :(

måndag 21 juni 2010

Makroner




Jag har bakat franska macarons, eller -som det heter på svenska- makroner. Vet inte varför de heter annorlunda på svenska, jag gillar macaroner. Jag gjorde med chokladsmak för några dagar sedan och de blev underbart goda med chokladtryffelfyllning. Det receptet var från Sebastien Boudet. De här gjorde jag med en äggkräm som fyllning istället, för det blir ju äggulor över när man gör själva smeten. De blir förfärligt goda att ha till kaffet, även om jag föredrog de lite mindre söta chokladmakronerna.

söndag 20 juni 2010

Kniv




Jag har köpt en kniv att använda i trädgården. Jag vet inte vad de heter på svenska, men på engelska är det en pruning knife. Praktisk där sekatör är för otympligt, och dessutom snygg :D

torsdag 17 juni 2010

Gråsparvsunge


Gråsparvsungarna har börjat titta fram nu. Igår satt det en på vår tunna och såg förvirrad ut.

Grön ärtsoppa


Min nya favorit är grön ärtsoppa! Jag äter det till lunch nästan varje dag - det är perfekt när det är varmt ute: lätt och friskt av mynta. Det är ju dessutom nyttigt och snabblagat. Till en portion brukar jag fräsa en liten, hackad, gul lök i lite olja och hälla på ungefär en deciliter grönsaksbuljong. Sedan lägger jag i 150 gram frusna gröna ärtor och låter det hela koka i drygt fem minuter. Efter det är det bara att lägga i lite hackad grönmynta och en skvätt mjölk och köra lite med mixerstaven. Jag brukar smaka av med vitpeppar och ta en bit rostat bröd till!

onsdag 16 juni 2010

Böcker



Idag hämtade jag böckerna jag beställt. Tre böcker på tre olika språk, råkade det bli. Andarnas hus, Shutter Island och Der Tod in Venedig. Den sistnämda tänkte jag läsa på bussen till Italien om några veckor. Vi ska till en musikfestival i en stad som heter Lido di Jesolo och som ligger nära Venedig, så jag tänkte att det kunde passa. Det lär ju bli en lång bussfärd...

måndag 14 juni 2010

Trädgårdsarbete




Jag har planterat om våra grönmyntaplantor som höll på att bli övervuxna i sin gamla rabatt, så nu står de i vårt nya kryddland. Jag brukar göra grön ärtsoppa med mynta till lunch - det är både snabblagat (inte mer än en kvart), gott och nyttigt, men just nu har vi lite myntabrist, så vi får hoppas de tar sig. Sorten är dessutom väldigt god, vi har köpt en ny som vi har i kruka, men den är inte alls lika god.

söndag 13 juni 2010

Mellanmål


Idag gjorde jag en rabarberkompott till mellanmål. Med mjölk och lite rostad mandel på blev det ordentligt gott, fast otrevligt med oxalsyra på tänderna... Våra rabarber behöver dock planteras om, de står på det allra skuggigaste stället på hela tomten och verkar vantrivas.

Lime-maräng-muffins



Lyckades influera inköpsansvarig (pappa) att köpa kondenserad mjölk, så jag har kunnat göra lime-maräng-muffins. De är inspirerade av citron-marängpaj, men i muffinsform och blev mycket uppskattade i hushållet! Fyllningen är bara kondenserad mjölk och limejuice (och lite limeskal som jag lade till på eget bevåg) Receptet kommer som vanligt från min bok med 500 muffins - jag tror även att den heter så...

tisdag 8 juni 2010

Blåregn, syrener och aklejor

Det är så blåsigt nu att man helst sitter inne, men jag var ute för några dagar sedan och tog lite bilder...


Blåregnet blommar för fullt!




Vi har så fina små rosa aklejor under det blommande paradisäppelträdet

Virkning och muffins

Har börjat virka en hatt, mest för att ha något att göra. Ett garn jag inte behöver till något speciellt, naturfärgad bomull, tvåtrådigt och väldigt tunt, så jag har det dubbelt, men är redan uppe i 173 maskor per varv. . Jag virkar på känn, så vi får se hur det blir. Jag är lite orolig för att den blivit för platt upptill... Vi får se hur länge jag orkar och hur länge garnet räcker :)



Jag kan ju i alla fall ta med den på bussen till Italien. Jag ska till en musikfestival i Italien med min orkester. Det blir en lång bussresa, och virkning är ju särdeles praktiskt att ta med sig.

Igår bakade jag muffins - spanska apelelsinmuffins, med mald mandel och mannagryn i. De blev väldigt saftiga, man skopade sockerlag med apelsinskal i över dem efteråt. Så nu försöker jag få familjen att äta upp dem, så jag kan baka mera! Jag jobbar på att baka mig igenom boken med 500 muffinsrecept jag
fick i födelsedagspresent för några månader sedan (fast jag fyllde inte år). Hittils har jag bakat tio olika, så bara 490 kvar!


Apelsinmuffins med Earl Grey!

Sommar igen!

Jaha, nu är det sommarlov för mig, så jag har tid att spendera på bloggen igen. Får se om det kan bli något av den...

Idag har jag och mamman varit på plantskolan, så jag har planterat om en massa små basilikaplantor. Med lite tur ska vi kunna göra egen pesto om några veckor, det är ju så förbaskat gott!


En lagerplanta vi också köpte idag