onsdag 28 juli 2010

Nytt projekt


Nu när jag är färdig med mina sockar kan jag ju börja på något nytt! Jag hade tänkt sticka en Fair Isle Beret från Rowan (gratismönster!). Den blir nog skön att ha sedan i höst i England. "Egentligen" ska det vara Rowans Felted Tweed, men jag tänkte göra den i Drops Silke Tweed istället. Jag tror det kan bli bra, det gröna garnet är helt underbart!

tisdag 27 juli 2010

Pärlhalsband



Jag har trätt om mormors gamla pärlhalsband. Det är lite knepigt, knuten vid knäppet gick upp, men nu har jag säkrat den med lite E6000-lim, så den ska nog hålla nu. Det är trevligt med pärlor - de passar till så mycket och får allt att se lite finare ut.

måndag 26 juli 2010

Körsbärspaj


Igår var vi och plockade körsbär utanför Genarp. Vi var där och promenerade förra året och hittade några enorma körsbärsträd. I år var det dock inte så mycket körsbär och jag fick ge upp tanken på sylt... När vi kom tillbaka till bilen hade där samlats ett konglomerat av kor som stod och stirrade på den.




En paj blev det i alla fall! Enligt recept från tasteline. Degen var mycket svårarbetad - närmare smet än deg - men den blev förbaskat god! Frasig och fluffig. Och locket fungerade faktiskt, och bitarna höll ihopa och var ytterst snygga. Ja, det blev en riktigt riktigt god paj. Och med hemmalagad vaniljsås till. Ja säger då det!


Fast de tog ett tag att kärna ur och mina händer är fortfarande svarta...

Nektarinpaj



En nektarinpaj enligt recept från Annas Kakbok. Blev helt fantastiskt god! Man skulle nog kunna ha mandel i också...

Strumpor!




Äntligen är mina strumpor färdiga! Ja, de tog ju inte jättelång tid att göra, men arbetet stannade upp lite på slutet. De är från boken Favourite Socks och stickade i ett garn från Lorna's Laces. Blir trevliga att ha i kängorna i höst!

Chokladsufflé


För ett par dagar sedan gjorde jag en chokladsufflé. Det är himla gott, lite som en mycket fluffig och fyllig chokladpudding. Jag använde ett recept från tasteline som fungerade utmärkt (finns här). Jag har gjort sufflé tre gånger, och det har gått bra alla gångerna, så jag tycker inte man ska vara rädd för det. Ett tips är att "bröa" formarna med råsocker - det blir knäckigt och gott! Jag serverade sufflén med hemmagjord vaniljglass och hemmaodlade hallon - succé!

tisdag 20 juli 2010

Citron, citron, citron, fläder

Det har blivit en hel del citron på sistone. Jag har gjort en citronpaj, en citrongalette och dessutom fläderblomssaft, det vill säga citronsaft med flädersmak.



Mmm.. citronpaj... Mycket intressant process: jag utgick från Annas kokbok, men vi hade inget mjöl, inget smör och nästan ingen grädde, och det blev således en pajdeg på rismjöl och margarin, och till fyllningen creme fraiche i stället för grädde. Men den blev jättegod! (även om pajskalet inte höll ihop så bra...) Med hallon till, och glass, fast jag hade föredragit grädde.



Vi skulle få besök, så jag tänkte att en kaka var på sin plats. Det fick bli en citrongalette. Jag har aldrig gjort det innan, så det var intressant. Degen jäste inte så bra, men den färdiga kakan blev bra. Mycket trevlig uppfinning, liksom ganska lätt och inte så värst söt. Skulle dock velat ha lite mer citronsmak. Får prova en gång till vid tillfälle... Receptet var från Annas kakor




Jag har ju varit bortrest och missade således flädersäsongen. Vi fick därför kuska runt halva Skåne i jakt på blommande fläder. Till slut hittade vi i alla fall ett par buskar. Förra året blev den lite för söt, men i år hade jag mindre socker så jag hoppas den blir bra. Den ska silas imorgon, så vi får se då...

torsdag 15 juli 2010

Glass!


Det var varmt så jag gjorde glass! En citronglass och en mandelglass. Citronglassen blev god, men mandelglassen blev helt underbar! Jag tänkte dela med mig av receptet, hoppas något provar :)


1 dl mjölk
2 dl grädde
4 äggulor
3/4 dl socker
100 g riven mandelmassa
1 dl mandlar

Hetta upp mjölk och grädde så den nästan kokar och vispa i äggulorna som först rörts samman med sockret. Värm på så att krämen tjocknar (men var försiktig så det inte skär sig!). Ta av från värmen och rör i mandelmassan, låt svalna. Rosta och hacka mandlarna och rör i dem i smeten. Om du har en bra glassmaskin rekommenderas det att använda den, men vår är så dålig att jag hellre bara ställer in det i frysen och rör om med jämna mellanrum (ca en kvart) tills den är frusen. Den blir ju rätt hård så man får låta den stå framme en stund innan man äter den, men den är helt fantastiskt god!

Till citronglassen gjorde jag likadant, men istället för mandelmassa lät jag skal och saft från en citron följa med grädden och mjölken i början, och hade lite extra socker.


Scones och persikor




Jag hittade några festliga persikor när jag var i Italien, på italienska tror jag de hette något i stil med saturnuspersikor. Pappa hade dock sett att de faktiskt hade såna här hemma på Willys och här hette de något annat... De var i alla fall himla goda, fast det är ju de vanliga också, och idag tog jag en skål yoghurt till.



Jag har lyckats bli förkyld och är alldeles svullen i halsen, så jag har mest legat och läst och druckit te idag. Har precis läst ut Shutter Island (på svenska: Patient 67, tror jag) som var riktigt ordentligt spännande, jag rekommenderar den definitivt. Jag blev sugen på scones, så jag gjorde några sådana till lunch. Jag bytte ut en deciliter av vetemjölet mot dinkelmjöl och det blev riktigt bra! Med hemmalagad aprikosmarmelad och hallonsylt...

onsdag 14 juli 2010

Hatten färdig!


Äntligen är min virkade hatt färdig! Jag tog med den till Italien med planen att jag skulle virka färdigt den på bussen (två hela dagar...), men garnet tog slut. Idag har jag i alla fall virkat klart den, de sista varven i ett lite ljusare garn, men jag misstänkte hela tiden att det skulle bli så och jag tycker det blev riktigt bra.


Jag har gjort den helt slät i ett bomullsgarn, den enda "detaljen" är att jag gjort ett varv med ordentliga intagningar baktill, så det blir rynkor och efter det endast tagit ut den framtill, så den är rak därbak.

tisdag 13 juli 2010

Kikärtsbiffar, pavlova


Pappa hade kokat kikärtor idag, så vi gjorde kikärtsbiffar till kvällsmat. Jag gjorde på känn, men det var på ungefär en halvliter kikärtor. Jag började med att rosta spiskummin, koriander, torkad timjan och en aning kanel i olivolja. Sedan lade jag i en hackad gul lök och ett par hackade vitlöksklyftor. Efter det mixade jag kikärtorna tillsammans med löken, lite sambal olek, ett ägg, lite hackad persilja, en näve jordnötter och saften från en citron. Jag panerade biffarna i ströbröd och sesamfrön och stekte i olivolja och smör. De blev riktigt lyckade och vi åt dem med couscous och en enkel tomatsås med russin i. Dessutom gjorde jag en halloumisallad som passade rätt bra till - med stekt halloumi och lite ruccola och en dressing av olivolja, citronsaft och svartpeppar och så lite färsk mynta ovanpå.


Igår gjorde jag glass och fick äggvita över, så jag gjorde en pavlova. Den blev bra, men jag lyckas inte få marängen vit, den blir alltid brun :( Jaja, det påverkar i alla fall inte smaken

måndag 12 juli 2010

Tillbaks i Sverige

Nu är jag tillbaks från Italien. Har varit i Lido di Jesolo nära Venedig i en vecka med min orkester och det har varit förbaskat trevligt. Nu är saker och ting som vanligt igen och jag får väl försöka vila mig lite...


På trampbåt i Adriatiska havet